Verslag 2e Groene meewerk-dag 6 november 2021

Door Denies Margry

Op zaterdag 6 november 2021 was het Landelijke Natuurwerkdag en daarom had de Werkgroep Groen op die datum weer een ‘snoei-ochtend’ georganiseerd.

Het verzamelpunt was aan het eind van het Zijldieppad en dit keer had ik gezorgd voor notencake: met walnoten die we hadden geraapt in het bos waar de vorige keer was gesnoeid. Het was makkelijk rapen op de open plek en er lagen veel noten (nog steeds trouwens).

Dit keer gingen we naar de Barlagenpolder om ruimte vrij te maken onder het molentje dat water pompt in het natte weilandje ernaast. Het is een oud karakteristiek molentje, het opschrift “Bakker IJlst” is nog net te lezen. Het werkt op zich nog prima, maar omdat er veel bomen/struiken omheen staan vangt het molentje weinig wind. En als de wieken niet draaien kan er niet gemalen worden. Hoog tijd voor wat meer lucht dus.

Ik was blij dat ik laarzen had aangedaan, want we moesten eerst een slootje oversteken om onder het molentje te komen. Daar bevonden we ons midden in dichtbegroeid struikgewas, waar nauwelijks ruimte was om je om te draaien. Het bos van Doornroosje was er niets bij! Daar ging ik dus eerst maar mee aan de slag.

Al gauw had ik een beschutte open plek gecreëerd waar takken heen konden worden gesleept. Maar toen bleek dat ik een opfriscursus ‘takkenrillen maken’ nodig had: Het ging toch beter als je de afgezaagde takken eerst helemaal kaal knipt met een takken- of snoeischaar voordat je ze in de ril schuift. En we kwamen er ook achter dat een meidoorn minder gewillig is dan een wilg. Hij heet ook niet voor niets mei‘doorn’, wat her en der flink wat prikken opleverde… We verdeelden de taken: zagen, knippen, schuiven en na een tijdje had ik het weer onder de knie.

De groep was iets kleiner dan de vorige keer, maar zeker niet minder gezellig. We waren allemaal bezig en ondertussen was er voldoende tijd om bij te kletsen. De ril werd ook steeds voller en mooier: ik knipte allemaal takken met rode bessen van een Gelderse Roos los, om die aan de buitenkant de ril in te schuiven. Het was bedoeld als voedsel voor vogels en andere dieren en het resultaat was een geweldig fleurig gezicht! Binnenkort ga ik met de Vrouwen van Nu een kerstkrans maken, ik ben benieuwd of die net zo mooi wordt.

Ondertussen ontstond er een open plek rond het molentje: Het begon er te waaien en de wieken draaiden een stuk harder dan eerder die ochtend. We kregen het koud en het liep al tegen de middag, dus besloten we om op te ruimen. Alle gereedschap ging weer over het slootje en in de kruiwagen. Net als de koffiespullen en de lege caketrommel (alles was op). Er lag nu een boomstam in het slootje die we als bruggetje konden gebruiken, dat was erg handig.

Weer aan de kant poseerden we tevreden voor het resultaat: Het molentje kan weer voldoende wind vangen en ook weer water in het naastgelegen weilandje pompen. Dus als het gaat vriezen kan er weer geschaatst worden (duimen!).

Maar toen moest ik nog twintig minuten tegen de harde wind in terug lopen… Dat bleek een zware tour! Thuis nam ik een warme douche en daarna zat ik heerlijk met mijn voetjes omhoog aan de thee, na genietend van een actieve zaterdagochtend.


De volgende Groene Meewerkdag staat gepland op zaterdag 8 januari. Dan zorgt de Werkgroep Groen ook voor warme soep!

2 reacties

  • Adri Rosenboom op 11 november 2021 om 11:42

  Dag allen,

  Wat een interessant en leuk verslag. We kregen van een andere locatie in Uithuizen ook al een uitvoerig verslag. Daar zijn vrijwilligers van het IVN al jaren doende op de Natuurwerkdag met wilgen knotten.

  Zo leuk om te lezen dat jullie nog steeds bezig zijn met het onderhouden van de Beertsterplas. Ik zelf heb er goede herinneringen aan toen we met de basisschool leerlingen uit Beerta op het heideveld en langs het wandelpad snoeiden en zaagden. Wie weet komt dat nog eens terug. Het is een mooi doel om de jeugd te betrekken bij jullie waardevolle natuur.

  Ik wens jullie nog vele fijne en gezellige werkdagen. We houden contact. En jullie weten ons weer te vinden voor het lenen van gereedschappen, of andere vragen misschien. Zullen we jullie volgende werkdag ook op onze groene agenda op de website zetten?

  Hartelijke groet,
  Adri Rosenboom,
  Landschapsbeheer Groningen.

  • Hendrik Eerkens op 13 november 2021 om 19:53

  Dit is niet de beersterplas, dit is de barlagenpolder bij ‘t Waar

Reacties zijn uitgeschakeld.