Verslag groene meewerkdagen 5 februari & 5 maart

Door Denies Margry namens Werkgroep Groen

De ‘Groene Meewerkdag’ van 8 januari 2022 kon niet doorgaan vanwege verscherpte coronamaatregelen, maar begin februari mochten we weer aan de slag, in het Kerkwijkbos dit keer.

Storm Corrie had flink huisgehouden die week, zo hadden we drie dagen eerder een omgewaaide boom van het fietspad weggehaald. Maar aan de noordkant van het Kerkwijkbos (langs de sloot, aan het open veld) was er weinig schade. Sterker nog, hier waren de bomen naast het pad alweer zo ver uitgelopen dat het pad een behoorlijke uitdaging vormde voor de gemiddelde hondenuitlater en wandelaar. Tijd voor een goeie snoeibeurt dus.

We pakten ieder een zaag of takkenschaar en stapten het pad op. Het had een beetje gevroren die nacht en ik voelde het harde gras onder mijn voeten knisperen. Ik trok mijn muts flink over mijn oren en we begonnen. Al gauw waren we druk bezig met zagen, snoeien en ruimte maken voor de takkenrillen. Daar werden de afgezaagde stammen en takken in 

elkaar gevlochten.

Na de koffie met notencake (ja, nog steeds van de noten uit het bos!) ging de zon schijnen: Het eerder berijpte gras was wat nattig geworden en ik kreeg het warm. Mijn muts hing ik maar even aan een vers gesnoeide boom.

Gelukkig waren er maar weinig (meidoorn)stekels in dit deel van het bos. Maar af en toe zwiepte er wel wat takjes in mijn gezicht als ik een stammetje op z’n plek duwde in de ril. (Straks maar even kijken wat de schade is, nam ik me voor.) Terwijl ik heen en weer liep met takken en stammen wierp ik ook regelmatig een blik op het open veld en genoot ik van het uitzicht. Ondertussen letten we op dat we geen vogels verstoorden. Door de zon begonnen de vogels al weer voorzichtig te fluiten en je weet nooit of ze al willen beginnen aan een nestje…

De berg takken op het pad werd steeds kleiner en de takkenril groeide. De zon verdween achter wat donkere wolken en het begon zachtjes te miezeren… Tijd om op te ruimen! Muts op, gereedschap bij elkaar zoeken en alles weer naar huis brengen. Zo, ik had mijn workout weer gehad deze week, daar kan geen sportschool tegenop!

Op zaterdag 5 maart 2022 gingen we voor de laatste keer van dit seizoen aan het werk

, nu aan de andere kant. Dit keer stond de natuur op springen: overal zag je bloem- en bladknoppen en de vogels zongen uit volle borst. En het gras was weer helemaal berijpt, zo mooi!

Dat na Corrie inmiddels ook storm Eunice over onze dorpen was geraasd was nog goed te zien: Ook dit keer was er een boom omgewaaid en op het pad gevallen. Die boom was al eerder door twee leden van de Werkgroep Groen opgeruimd, maar overal zag je nog veel afgewaaide takken liggen.

Daarom gingen we nu alles vrijmaken voor wandelaars en grasmaaiers: alle takken werden opgeraapt en weggesleept. We trokken ook wat takken uit de sloot en die stopte ik dan weer in de

 bestaande takkenrillen. iedereen was druk bezig en aan het eind van de ochtend was alles al weer een stuk begaanbaarder: We konden weer tevreden zijn over ons werk.

Ik kijk met een goed gevoel terug op de ‘Groene Meewerkdag’ van het afgelopen seizoen: Ik heb deze winter geleerd hoe je mooie takkenrillen maakt en ik hoop dat de vogels en andere beesten er nu een goed plekje in vinden om te nestelen en te broeden deze lente.

Ik ben heel blij dat we op de eerste meewerkdag de notenbomen in het Kerkwijkbos hebben vrijgemaakt. Want daardoor heb ik zo veel walnoten kunnen rapen dat er elke keer een notencake meekon.

De ‘Groene Meewerkdag’ van dit winterseizoen zijn nu voorbij. De komende maanden is het bos voor de vogels om er te broeden. Natuurlijk trekt de werkgroep er nog wel eens op uit voor een groene klus in onze dorpen. Houd hiervoor de agenda op de website in de gaten.

Begin maart zijn alle grote knotwilgen aan de Barlagenpolder geknot. Dat was voor ons een te grote kl

us en Staats Bosbeheer (SBB) heeft het opgepakt: hartelijk bedankt hiervoor!

Mocht je nog andere suggesties hebben voor SBB laat het dan weten: werkgroepgroen@t-waar.nl of werkgroepgroen@nieuw-scheemda.nl 

En lijkt het je ook leuk om lekker in de buitenlucht bezig te zijn, kom dan gerust een keer kijken en help mee.