Plek vrij in het Waardig Wonen huis in Winschoten voor mensen met dementie

Wonen voor mensen met dementie aan de Van Kinsbergenlaan in Winschoten Mensen die ouder worden of dementie krijgen, kunnen heel lang thuis blijven wonen. De diagnose dementie maakt natuurlijk veel emoties los. Maar uiteindelijk gaat het leven ‘gewoon’ door. Het moment komt dan om te verhuizen als het thuis niet langer gaat. Waardig Wonen biedt een alternatief in een gewone woning in een gewone wijk waarbij er 24-uurszorg en ondersteuning aanwezig is.

Een eigen (t)huis verlaten omdat het echt niet meer gaat, gaat vaak met veel gevoelens gepaard. Waardig Wonen probeert die stap minder moeilijk te maken door een warme en sfeervolle omgeving te bieden. Een plek waar mensen zich veilig voelen met betrokken mensen die de zorg en ondersteuning geven die nodig zijn. Natuurlijk in afstemming met de bewoner en hun familie. Waardig Wonen biedt daarbij een (t)huis voor mensen met dementie. In een gewone straat in een wijk of dorp wonen vijf of zes bewoners samen in een huis dat voor hen een thuis is. Met 24-uurszorg en aandacht gedurende de gehele week in huis.

Waardig Wonen is opgericht door mantelzorgers van mensen met dementie.

Locatie Van Kinsbergenlaan 30-32 in Winschoten
Woningcorporatie Acantus biedt Waardig Wonen de mogelijkheid een (t)huis voor mensen met dementie in Winschoten te realiseren.

Het zijn de twee woningen aan de Van Kinsbergenlaan 30-32 in Winschoten. Het woongebouw – de twee aan elkaar geschakelde woningen – ligt in de Zeeheldenbuurt (Winschoten-West) waarbij er woonruimte beschikbaar is voor 6 mensen met dementie.

Op een ideale locatie in een rustige en vriendelijke wijk ligt deze woning. Op loopafstand bevinden zich namelijk diverse voorzieningen waaronder scholen, supermarkten, sportfaciliteiten en cultuurcentrum De Klinker. Ook het centrum van Winschoten is op loopafstand gelegen. Daarmee blijven mensen met dementie ook wonen in een gewone woonomgeving met voorzieningen.

Waardig Wonen huis in Winschoten – wonen met 24-uurzorg en aandacht
Iedere bewoner heeft een eigen kamer met zijn eigen inrichting. Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer en keuken. En, een terras waar hetInformatie flyer huis Waardig Wonen in Winschoten – versie augustus 2022 gezellig buiten zitten is. Er is gedurende de gehele week elke dag 24 uur een zorgmedewerker en 12 à 14 uur per dag een begeleider voor de persoonlijke zorg en begeleiding in huis.

Er zijn dus elke dag twee medewerkers op een aantal van 5 à 6 mensen met dementie aanwezig. Daarmee is er aandacht voor zorg maar is elke dag ook een leuke dag. De bewoners doen zelf zoveel mogelijk mee aan de dagelijkse werkzaamheden in huis zoals zij dat thuis ook gewend waren. Samen winkelen of er op uit kan ook. De zorgmedewerkers (minimaal verzorgende IG-niveau 3) en begeleiders (geen diploma vereist maar niveau helpende in de zorg) werken samen in een team.

Voor wie?
De woningen zijn voor mensen met dementie met het zorgprofiel 5 VV. Beschermd wonen met intensieve dementie zorg (CIZ-indicatie WlZ – Wet Langdurige Zorg). Bij de aanvraag voor een indicatie bij het CIZ en PGB kan Waardig Wonen ondersteuning bieden; ook kunnen casemanagers dementie, onafhankelijke clientondersteuners e.d. daarbij behulpzaam zijn.

Kosten van wonen en zorg
Op de website van Waardig Wonen staat een toelichting op de kosten namelijk de huurprijs van een kamer incl. gebruik gemeenschappelijke woonkamer en algemene ruimten, de service- en verblijfskosten. Daarbij is huurtoeslag mogelijk.

De zorg wordt betaald vanuit het persoonsgebonden budget. De woning is ook bedoeld voor mensen met een laag inkomen (bijv. alleen AOW). Daarmee betaalbaar voor iedereen. Wij geven graag een persoonlijke toelichting als u belangstelling heeft.

Wilt u meer informatie?
Neem dan gerust contact met ons op!
Informatie over Waardig Wonen op de website http://www.waardigwonen.nl/
U kunt (bij voorkeur) mailen naar info@waardigwonen.nl of bellen naar 06 – 292 165 68 (zie ook bij Contact op de website). Bij een mail graag ook uw telefoonnummer vermelden.

De realisatie werd mede mogelijk gemaakt door de inzet en betrokkenheid van de wettelijk vertegenwoordigers van de bewoners, de medewerkers, Acantus en financiële bijdragen van de fondsen RCOAK, Emmaplein Foundation, Facilicom Group Foundation voor de inrichting en het Nationaal Programma Groningen (Toukomst) – Provincie Groningen voor de ontwikkeling.

Informatie flyer huis Waardig Wonen in Winschoten – versie augustus 2022